Sunday, 17 March 2013

Episode 7 ♥ Heidelberg, Germany

Sebelum tu mintak ampun sbb ambik masa yg lama nak sambung ke episod 7 ni.. proses editing amek masa sikit ngeh ngeh.. skang ni aku dah ade kt mesia dah.. huhu ok jom sambung...

February 8, 2013 ; Friday
Day 7

Perancangan hari ni menuju ke Heidelberg old town nak jejakkan kaki di Heidelberg Castle dan Heidelberg Bridge.. ke dua-dua tempat ni tersenarai dalam World UNESCO Heritage site dan juga top 100 attractions in Germany..

Seperti biasa pagi2 bersiap2 untuk terus bergerak ke Düsseldorf hbf kejar train pukul 9.00 pagi ke Heidelberg hbf.. perjalanan mengambil masa selama 3 jam kalau naiki IC train (fast train).. tapi kalau naik regional train tak tau la berapa jam sbb berenti byk stesen.. sebelum naik train beli air latte macchiato dan tuna pizza buat breakfast dalam train.. pagi ni sepanjang jalan putih je sbb salji turun..

View dari dalam train.. putih je pemandangan..

Cantik tak? Hehehehe


oh ade pegawai check tiket, setiap kali ade org dtg check tiket jantung aku ni dip dap dup sbb takut German railpass tak boleh pakai.. lepas check legaaa rasa.. padahal dah tau dah mmg boleh pakai cume perasaan je tuuu hahahahaha...

Laluan nak ke Heidelber ni ikut laluan yg sama ke Köblenz, cuma Heidelberg lagi jauh ke bawah kalau tengok pada peta german.. nampaklaaa Romantic rhein... mmg cantik, pemandangan yang lain daripada yang lain ditambah pulak dengan salji yang putih bersih.. dari dalam train boleh nampak nun jauh seberang sungai betapa jauhnya aku berjalan dari Köblenz hbf menuju ke Deutsches Eck sepanjang Romantic Rhein.. masa kat Köblenz ketapi yg aku nampak kat seberang sungai ni rupanya laluan ketapi yang aku naik sekarang ni..

Walaupun 3 jam dalam train tapi tak terasa lama sbb semuanya pemandangan baru.. cube kalau dah selalu lalu jalan ni? Confirm bosan tahap gaban punye.. tepat pukul 12.00 tgh hari train berhenti di Heidelberg hbf dan masa ni salji pun turun walaupun tak lebat tapi nampaklah jugak salji berterbangan..
Macam biasa amek gambar dulu hehehehe..

Kat sini byk betul basikal.. diorg ramai naik basikal mcm kat Holland.. kalau kat mesia basikal tua yg kaler itam tu kalau dulu2 org guna buat g noreh.. kat sini buat g jalan2..

Kalau foreigner nak sewa basikal DB Bahn pun boleh.. sehari 10€.. boleh pusing2 naik basikal..

Nilah pak cik yg selalu check tiket train ahaks..


Masuk ke tourist information dan tanye macam mane nak ke Heilderberg Castle & bridge.. cik adik manis tu pun terangkan kat atas map laluan2nya tapi kena naik bas dengan tambang 1,10€ sehala utk seorang.. so untuk 2 orang pegi dan balik total 4,40€ + nak masuk castle kena bayar 6,00€ per entry utk seorang.. tiket bas dan tiket ke castle boleh beli terus kt tourist information , so total 16,40€ utk 2 orang.. castle tu terletak kat atas bukit so nak ke sana kena naik cable car, tiket cable car dah termasuk dalam harga tiket castle yg 6,00€ tu.. kalau nak ke jambatan tu pun tak jauh dari stesen cable car lebih kurang 5 minit je kalau jalan kaki..

Danke miss.. masa untuk tunggu bas pulak.. oh nnt dah naik bas jgn lupe stamp sendiri tiket bas kat mesin yg dah disediakan.. sbb nnt kalau konduktor bas datang check tiket dan tgk tiket belum di stamp emmmm.. jawabnye mmg kena saman walaupun kite bg alasan yg kite ni pelancong dan tak tau.. sbb mase reseach kt google terjumpa 1 blogger ni pengalaman dia kena saman 40,00€ sbb tak stamp tiket sbb dia tak tau.. perghhh banyak tu 40,00€.. sbb tu aku sentiasa cuak kalau ade org datang check tiket..so far Alhamdulillah takde ape2..

Untuk ke Heidelberg castle atau bahasa German Heidelberg Schloss naik bas kena turun kat stesen Rathaus/Bergb betul2 kat depan stesen cable car..

Ni kat stesen cable car.. gambar belah kiri tu masa mula2 turun bas n konfius kat mane arah cable car.. tu yg belek2 map huhu.. yg pic aku tu dah naik cable car nak ke castle.. dekat je pun tak jauh..


Sampai atas bukit salji agak lebat pastu tepi2 jalan salji tebal.. waaaa... biasa lahhh kat mesia tak de salji kalau ade pun kat dalam peti ais iCity ngah ngah... so kat sini jadi jakun la uollsss... aku? Ofkoslahh posing sendiri pastu amek gambar sendiri .. hik hik..

I'm here... weeee...

tak tau nak tulis ape.. muahahaha



Tengah2 melayan posing diri sendiri tiba2 ade tourist dgn suka rela nak amekkan gambar aku.. hik hik kesian tgk aku posing n amek gambar sendiri kot... laki aku? Emm sibuk ngan hal sendiri dok amek gambar nak ber'instaweather lah sangattttt....
Masuk ke kawasan schloss (istana) ... emmm sekali tengok macam kat Kellie's castle daaaaa... alaa yg kat perak tuuu... nasib ade salji mmg nampak la kat obesi kalu tak nnt org cakap laaa kat perak rupenye ngeh ngeh ngeh... tp Heidelberg Schloss ni ofkos la lagi besar dari Kellie's Castle..

Budak sekolah mane laaa ni sesat kt sini..

Heidelberg  castle

Wah. Makin lama salji turun makin lebat.. ofkoslah jakun ngeee~~... bila salji dah turun tak lah sejuk bebeno.. yg buatkan Sejuk menggigil terketar2 tu masa snow belum turun, bila dah turun siap boleh pegang snow buat ais kepal.. nasib takde sirap, kalau ade sirap boleh makan terus muahahaha..

View dari castle ni boleh nampak sekitar oldtown dan jambatan Heidelberg.. mmg cantik pemandangan dari sini..

View dari dalam istana..


Pusing2 kat dalam castle ni pastu jumpa kedai souvenir.. masuk dan tengok2 souvenir yg ada dan boleh dibeli.. kat sini dia jual snowglobe 9,90€ tadi masa kt hbf aku nampak dia jual 5,95€.. mungkin kt sini tempat pelancongan so dia up laa lagi harga.. nampak fridge magnet cantik n masa kat bawah tadi tak de jumpa design mcm ni so beli je lah walaupun mahal sikit.. beli 1 je.. uhuks..

Runtuh.. sebahagian bangunan yg runtuh..

Salji tebal..

Dah puas pusing + main salji ekekeke masa untuk turun dah bergerak ke Heidelberg Bridge.. dari stesen cable car nak ke jambatan tak jauh menurut kata2 si tourist information.. tapi mula2 sampai bawah aku blurr kejap.. mane nak pegi ni? Tengok map.. oh ke sanaaa... jalan je lah.. ikut kaki melangkah dan gerak hati.. eh.. sampai dahhh.. tak jauh pun...

Heidelberg bridge
Jambatan ni la yg boleh nampak dari istana tadi..


Panjang jambatan ni 200m dari hujung sini sampai ke seberang sana.. dari tengah2 jambatan ni boleh nampak castle tadi.. tp kamera aku tak canggih so amek je la ape yg dapat...uhuks..

View dari jambatan Heidelberg..


*psttt.. sebenarnye aku agak stress bila tgk pic travel orang lain cantik bangattt.. huh.. next target akan dapatkan DSLR utk travel musim panas..

No comments:

Post a Comment