Saturday, 3 December 2016

ETS dari KL Sentral ke Butterworth, Penang

Haluuuu... huhuhu 

Ke Penang ke kite?

sebelum ni dah berapa kali plan nak jln2 satu famili tp tak penah jadi.. plan daripada tahun 2015 tak berjaya nak buat family vacation huhu.. mak pulak teringin nak naik ketapi laju kan so kite plan ke Penang!!!! penang dah banyak kali repeat cume kali ni 1st time holiday satu family.. sorry lah ye sebab baru sekarang nak post pasal holiday ke Penang sejak dah terminate unifi ni .. awalnye nak post kat blog tp update kat fb lagi cepat kot huhuhu..

tiket train aku beli awal 2 minggu dari tarikh nak pergi.. aku beli terus kat kaunter kat KL Sentral.. sebelum tu dah check online tapi agak mengelirukan.. kalau aku nak beli untuk 2 tiket dewasa ok la lagi nak beli online.. tapi kali ni nak pegi ramai dengan umur mcm2 umur ade.. aku nak kena beli tiket untuk dewasa, warga emas, baby, budak sekolah umur 11,12,13 & 14 tahun.. kalau online agak mengelirukan sebabnye website dia belum betul2 sistematik.. contohnye harga tiket agak keliru .. dalam website ade tulis umur budak sekolah separuh harga (bagi aku kalau budak sekolah means dari umur 7-17 la kan?) pastu kejap tulis umur 1-2 tahun free.. kejap tengok lagi 1-4 tahun free.. daripada aku salah beli tiket nanti jadi masalah pulak mase dah naik train nanti baik aku beli direct kat kaunter huhu..

Harga tiket ETS dari KL Sentral ke Butterworth (tiket sehala) :
1. Dewasa RM59.00
2. Warga Emas RM34.00
3. Kanak-kanak (umur 5-11 tahun) RM34.00
4. Budak sekolah (umur 12 tahun ke atas) RM59.00
5. Bayi (umur 4 tahun dan ke bawah) Free

* harga tahun 2016

tiket ETS dari KL Sentral ke Butterworth

September 15, 2016 ; Khamis
tiket train pukul 10.30 am.. mak n famili kakak2 aku dari Melaka dah turun KL hari Rabu malam sebab pagi2 khamis tu dah nak gerak ke Penang.. pukul 4 pagi dah bangun nak prepare makanan untuk bawak bekal dalam train.. buat simple2 je janji boleh alas perut dalam train .. goreng karipap , nuget n buat sandwich telur..lepas tu pack untuk sorang 1 termasuk air kotak.. kalau nak beli dalam train pun boleh tapi harga untuk nasi lemak RM9.00.. huhuhu

doreng karipap & buat sandwich
kitaorg gerak dari rumah pukul 8.00 am naik grabcar.. memandangkan kitaorg semua ade 12 orang termasuk baby so kena ambik 3 biji kereta.. aku lagi suka guna grabcar.. senang , cepat dan murah.. dari rumah kat tmn melawati ke LRT setiawangsa RM12.00.. pagi ni laki aku tak join trip sebabnye dia punye cuti dah habis so lepas keje baru dia menyusul naik train pukul 8.30 pm.. dari LRT Setiawangsa nak ke KL Sentral kebetulan tiket free disebabkan oleh kejadian train rosak minggu sebelum tu.. so tiket train free selama 3 hari .. dah save bajet kat situ hihihihi..

Sampai KL Sentral dalam pukul 10 am.. masuk KL Sentral fefeeling mcm kat europe gittewwww.. rindu pulak nak ke europe lagi tapi memandangkan duit tengah jatuh lek lek dulu kite cuti2 malaysia jek lah..

Pukul 10.25am gate buka utk ke Penang.. agak lambat la kalau train pukul 10.30 tapi gate pukul 10.25 baru nak bukak huhuhu rupenye delay 15 minit.. pukul 10.45 baru gerak.. kat setiap seat ade plug point taww.. jangan risau takut bateri phone abis ke laptop takde bateri ke.. plug point ade kat bawah kerusi.. tapi ade 1 je la untuk setiap 2 kerusi... kena share n rebut sape cepat dia dapat ahhaahha..

plug point kat basah seat



dalam train ade toilet same macam dalam flight hehehe.. ade bilik solat.. ade cafe.. dalam train agak sejuk so kena standby la selimut ke sweater ke ikut suka korang la nak bawak ape hehheehe.. aku pakai biase jek menahan sejuk laaa selama 4 jam dlm train.. sejuk pun sejuk laaa janji aku dapat tido sebab mlm tu tido lambat pastu bangun awal memang tak cukup tido lerr.. hhuhu.. anak2 sedare aku dok lepak kat pintu sebab kat situ hangat sikit huhuhu

cafe dalam train

ETS

pukul 2.45 pm ngam2 4 jam dari KL ke Buterworth .. kelajuan paling laju 143km/j tak laju mane pun huhuhu kalau german punye train cecah 300 km/j huhuhu dari KTM Butterworth nak ke Terminal Feri tu kena menapak naik tangga turun tangga naik ramp yg macam naik bukit pastu baru sampai kat terminal feri..

harga tambang Feri Butterworth ke P.Pinang
1. Dewasa RM1.20
2. Kanak-kanak (bawah 12 tahun) 60 sen

tak payah tiket pun cume sediakan duit syiling je.. masukkan je syiling kat dlm gate tu.. lepastu tunggu sampai gate untuk masuk feri tu di buka.. naik feri nak ke seberang kejap je dalam 10-15 minit dah sampai.. dalam feri kerusi tak banyak pun ade kat tepi2 railing tu..

ferry P.Pinang

Lebih kurang pukul 3 lebih mcm tu sampai la kat Pulau Pinang.. sebulan sebelum nak ke Penang kitaorang dah booking kereta sewa Exora 2 biji.. Sebiji RM250/day.. tapi sehari sebelum kitaorang gerak ke Penang penyewa kereta inform me that ade bad news.. OMG! katenye kereta Exora 2-2 biji tak de.. sebiji customer bawak lari dan tak dapat dihubungi .. sebiji lagi katenye customer nak sambung sewa.. aduiiihaiii.. aku malas nak marah2 nanti langsung tak dapt kereta mcm mane nak jln2 penang.. dah last2 minit nak2 cuti sekolah confirm tak dapat cari kereta sewa.. aku pun bagitau kat dia yg aku tak nak tau masalah diorang, yang aku tau sampai Penang aku ade kereta.. so diorg pun cari kereta ganti.. daripada exora dapat Myvi 2 biji dan saga sebiji.. Alhamdulilah setel bab kereta sewa..

harga kereta sewa:
1. Myvi RM130/day
2. Saga RM130/day

Nak ambil kereta sewa kena ke Giant Bayan Baru sebabnye kalau nak diorg hantar kereta ke jeti kena cas RM30 sebiji makanye ade 3 biji kereta .. mahal.. so kitaorg ambik grabcar.. kos grabcar dari jeti ke Bayan Baru cuma RM18..

Lepas setel ambik kereta perut pun dah lapo.. nak cari makan kat Georgetown jauh pulak dari Bayan Baru.. masing2 dah kebulur ahahaha.. so nasi kandar paling dekat dengan Bayan Baru adalah Nasi Kandar Kayu Original Penang.. tapi mase sampai tu dah pukul 4.30 so lauk pun dah banyak abis kot.. tapi bedal jek lah ape yang hadoooo... Nasi Kandar aku amek lauk ayam goreng, sayur bendi goreng, telur masin RM9..

Original Penang Kayu Nasi Kandar

nasi kandar RM9.00

Lepas makan terus ke homestay Pangsapuri Impian Lavender, Bayan Baru.. homestay RM200/night kitaorang duduk 2 malam so kak Hasnah (owner) bagi diskaun jadi RM380 untuk 2 malam.. parking free untuk 1 kereta.. lagi 2 kereta kena tambah RM10 / day setiap biji... bukan bayar kat owner rumah tapi bayar kat guardhouse mase checkout nanti..

lepas mandi n sembahyang kitaorang nak ke night market Batu Ferringhi .. kitaorang gerak dan lewat gak dalam pukul 9 malam macam tu.. dan dari Bayan Baru nak ke Batu Ferringhi amek masa dalam sejam jugak... jauh gak huhuhuhu.. sampai sane dah pukul 10 malam .. kat sane shopping laa ape lagik hahaha.. aku beli T-shirt Penang yang aku tengok artwork dia mmg lain dari yang biase kite tengok kat kedai lain.. harga asal RM29.00 aku mintak diskaun dapat RM20.. lepas tu aku berkenan pulak kat harem pant .. dah lame aku cari tapi tak jumpa dan tak tau nak cari kat mane.. huhuu jumpa kat sini terus beli .. harem pant ni pun design n material dia pun tak de jual kt kedai lain.. aku ade jumpa yg mmg betul2 aku berkenan tapi mahal sikit sebab time ni aku tak bawak duit banyak.. uhuhu sengaja tak nak bawak sebab konon2 tak nak beli pape huhuhu.. so aku beli yang harga RM40 lepas diskaun harga asal RM55..

jam dah dekat pukul 12 malam kedai2 kat sini pun dah nak tutup.. aku ingat night market buka sampai pukul 2-3 pagi macam kat uptown huhuhu.. so kitaorang gerak balik.. cume aku dengan anak sedara aku kena amek laki aku kat KTM Butterworth .. sebab laki aku cuti dah abis so lepas keje dia terus naik train ke Butterworth pukul 8.30 malam dan sampai pukul 12.30 malam.. aku drive ke KTM guna google map (aku lebih convenience guna google map compare waze).. jauh gak dari Batu Ferringhi ke Butterworth huhuhu...

tengah2 malam perut lapo.. cari kedai makan dekat dengan area homestay jumpa mamak .. lepak makan n minum jap pas tu balik.. aku order pasemboq tapi tak sedap sangat pun huhhu...

September 16, 2016 ; Jumaat
hari ni full day banyak tempat nak pegi ni.. pagi2 gerak pegi sarapan kat .. macam2 makanan ade kat kompleks ni tapi aku tertarik pulak kat roti gegar.. roti + telur 3/4 masak + baked bean..

roti gegar


Lepas makan terus gerak ke Bukit Bendera.. sampai dah pukul 10 pagi humang aiihhhh punye ramai orang.. cuti sekolah + cuti hari malaysia.. huuhuu beratur nak beli tiket dah panjang.. kalau sape2 nak beli tiket kena bawak semua i/c ahli keluarga yang nak naik Bukit Bendera.. sebab sorang je wakil yang beratur untuk beli tiket .. dia tak nak ramai2 beratur nanti makin panjang pulak line.. huhuhu last2 kitaorang tak sanggup nak beratur panjang untuk beli tiket.. belum beratur nak naik ketapi lagi huuhu.. punye laa ramai umat mase ni.. terus decide untuk ke lokasi seterusnya Rumah P.Ramlie..

Tak jauh pun.. dalam 15 minit.. sampai rumah P.Ramlie pelawat tak ramai ade la sebiji kereta mase ni.. senang kitaorg yang 3 biji kereta ni nak parking hehehe..

Shopping time! kitaorang gerak ke Chowrasta market.. singgah kedai Jeruk Madu Pak Ali.. aku tak beli pun sbb confirm tak makan hehhehe.. sementara mak n kakak2 aku pilih jeruk aku ngan laki aku lepak minum cendol kat gerai Ais Tingkap betul2 sebelah kedai Jeruk Pak Ali.. aku tak order cendol sebab tak suka cendol tapi aku order air kelapa laici perrghh tengah2 panas minum kelapa laici segerrrrr kok... mak, kakak2 n abang2 ipar pon join sekali hahaha tak tahan tengok cendol gittewwww...

Cendol Ais Tingkap

next terus cari Nasi Kandar Line Clear.. dah tengah hari lapo kan.. lepas makan baru leh shopping lagiii.. sampai kat Line Clear dia tutup sementara sebab diorg nak sembahyang Jumaat.. tapi kitaorg boleh duduk dulu kat dalam.. Pukul 2 baru diorg balik.. order kari kepala ikan nin diaaaa nala.. hhaha.. air kelapa (2 jug) + kari kepala ikan + sayur kobis + ayam goreng + sotong kari = RM180.00 (next time order air sirap je murah.. kitaorg amek air kelapa mahal huhuhu)

Nasi Kandar Line Clear

nin diaaa kari kepala ikan nala!

lepas makan sambung shopping balik.. kat area Chowrasta ni ade banyak kedai2.. kat sini kau beli T-shirt Penang lagi.. sebab aku tak bawak baju hahha.. baju yang aku pakai skang ni baju yg aku beli malam tadi kat Batu Ferringhi.. baju yang aku beli skang ni untuk pakai esok hahha.. aku nak beli lagi harem pant.. tapi aku tak jumpa pulak kat sini.. esok terpaksa la pakai seluar ni balik hik hik hik..



Chowrasta Market

next.. hunting for art street... terus gerak ke Armenian Street.. sampai terus dapat parking alhamdulillah.. tapi tak lama lepastu jalan terus jem.. hah?? sekejapan jek.. so akak aku satu kete dah sampai n dah dapat parking.. tapi akak aku lagi satu kete sangkut kat jem .. dah pusing banyak kali tak de parking.. lame juga.. last2 give up dia balik homestay.. alang2 aku dah sampai terus gerak jalan kaki cari artstreet.. mak aku tak ikut sebab takut tak larat nak jalan so dia duduk kat kete dengan abang ipar aku n laki aku (tido huhu)..

art street yang paling femes 'Kids on bicycle' @ Armenian Street.. punyelah ramai nak amek gambo.. aku dengan anak sedara aku pun beratur.. sampai giliran terus pegi cepat2 sebab takut nanti ade orang potong queue ..







street art

jam dah pukul 6 lebih tapi lom solat.. nasib baik nampak Masjid Kapitan Keling.. sebelum pergi aku memang ade buat list tempat2 yang nak pegi dan Masjid Kapitan Keling termasuk dalam list.. cume Masjid Terapung Tanjung Bugah tak sempat nak pegi.. lepas solat decide nak terus pegi makan kat padang kota lama.. so terus gerak n call kakak aku lagi satu kete yang dah balik tu ajak g mkn kat padang kota lama.. masalah bile banyak2 kete macam ni lah.. tercicir sebab tak jumpa parking.. sebab tu awal2 booking exora senang 2 kete je.. kalau boleh nak naik satu van besar je.. tapi dah check harga mahal la pulak.. sewa 1 van besar untuk 12 orang RM750/day.. tu yang booking exora tapi nak buat macam mane.. lain dirancang lain pulak yang jadi...


Masjid Kapitan Keling

Sampai Padang Kota lama pun ramai giler orang.. jem lagik.. hadoiii.. tapi alhamdulillah jumpa parking cepat.. makan kat food court.. sebenarnye aku salah pegi.. patutnye pegi kat Padang Kota Baru.. situ lagi best.. so korang yg nak pegi lepas ni tak payah pegi mkan kat Padang Kota Lama.. mahal dan tak best.. nak order pon diorg tengok meja mane kita duduk.. if duduk di luar kawasan diorg tak nak amek order.. sebab pekedai tu cakap nanti gaduh dengan pekedai kawasan lain.. adoii pening.. sampai ke sudah kakak aku yg kete lagi satu tu tak dapat parking.. last2 diorg pun balik homestay n kitaorg tapaukan pasemboq n mee udang..

Padang Kota Lama

malam ni pukul 10 kitaorang dah kena pulangkan kete.. sebab sewa 2 hari je.. padahal hari pertama tu amek kete dah petang tetap kira 1 hari huhuuh..

September 17, 2016 ; Sabtu
Hari akhir di Penang.. siap2 terus panggil grab car 3 biji untuk ke Jeti.. kali ni grabcar harga lain2.. harga aku RM18 dapat Alza, kakak aku RM19 dapat Vios, kakak aku lagi sorang RM20 dapat honda City.. harga cas ikut jenis kete kot huuhuhu.. sampai kat jeti pukul 11 pagi.. kitaorang cari tempat simpan bag tapi kat area ni memang takde tempat smpan beg.. Alhamdulillah mak aku jumpa kedai simpan beg.. kedai tu tak de tulis pun tempat simpan beg tapi mak aku ringan mulut tanye kat gerai tu and diorg boleh tolong simpankan beg.. hehheh .. mase keluar tadi belum makan so cari makan.. dah pukul 11 diorg dah masak lauk tengah hari bedal jek lah ape yang hadooo.. lepas makan cari lagi artstreet... jalan kaki je.. jalan jalan jalan.. last sekali sampai kat Padang Kota Lama.. yes aku jumpa mee sotong Hameed Pata @ Esplanade Park.. ni pun ade dalam list.. dalam list memang banyak lagi tapi ade yang tak sempat nak terjah huhuhu..






Mee Sotong Hameed Pata


Dalam perancangan pukul 2 dah kena ade kat jeti.. dari Padang Kota Lama nak ke Jeti naik bas free.. sampai jeti terus solat kat surau.. lepas solat kitaorang terus amek beg n naik ke jeti tunggu feri sampai.. ngam ngam dalam 5-10 minit tunggu ferri pun sampai.. oh kalau naik feri ni bayar sekali je.. mase masuk pulau.. balik ke tanah besar tak payah bayar tambang lagi dah.. sampai Butterworth dalam pukul 2.30 macam tu.. sampai je kat jeti Butterworth nak ke KTM boleh naik shuttle bus.. tak payah nak jalan jauh2 naik turun tangga.. tunggu je kat jeti tu nnt ade shuttle bus akan hantar sampai KTM..

Train Butterworth ke KL pukul 4.. selamat tinggal Penang.. jumpa lagiiii....


No comments:

Post a Comment